Projecte en català

Em dic Alberto Garcia Demestres. Sóc compositor/llibretista, de Barcelona. En aquest 2016 celebro el meu vintè aniversari vivint amb diabetis.
Però l'enorme emoció i l'entusiasme que sento donant a llum aquesta òpera dolça sense sucre, La straordinaria vita di Sugar Blood (L'extraordinària vida de Sugar Blood), així com la meva determinació en el desig d’apropar-la al major nombre de persones possible, me'ls ha contagiat Marta Roca, una noia de 13 anys, integrant del fantàstic Cor Vivaldi de Barcelona, diagnosticada amb diabetis als 9 anys.
La seva mirada positiva pel que fa a la seva diabetis, i la forma en què s'ha enfrontat i s'enfronta als malentesos o a la falta de consciència de la societat i d'alguns dels seus propis companys ha estat i és la meva inspiració.

Crec en la immensa capacitat transformadora que tenen la música "clàssica" i la veu lírica; per això estic completament segur que La straordinaria vita di Sugar Blood  contribuirà a una millor comprensió de la diabetis infantil. També crec que ens ajudarà a acceptar-la tant a aquells que ja tenim diabetis com a aquells que ens envolten. Perquè, tot i que la diabetis afecta milions de persones, segueix sent tabú. Són molts els que no s'atreveixen a admetre-ho públicament o que, simplement, fan oïdes sordes.

Afortunadament, amb Òscar Boada, director del Cor Vivaldi, compartim la idea que l'òpera, la música, també han d'estar al servei de la vida, així que hem decidit que donades les circumstàncies -la diabetis de Marta i la meva- és el moment adequat per fer front a aquest tema.

Sugar, una nena feliç de 14 anys de Saratoga Springs (Nova York), amb diabetis des dels 7 anys, que sempre ha estat alegre, divertida, amable, amistosa, sensible, audaç, molt curiosa, desbordant d'imaginació, un poc entremaliada, simpàtica, somiadora, de gran cor, responsable, optimista, estudiosa, afectuosa, generosa... pateix el seu primer rebuig amorós important:
En una festa de l'escola per celebrar el començament de les vacances d'estiu, Sugar s'acosta al noi que li agrada per demanar-li que surti amb ella. El nen li diu que, tot i que a ell també li agrada ella, té por de sortir amb una noia que té una malaltia crònica com la diabetis. Sugar es desespera de tal manera que arriba a negar tenir diabetis, abandonant-se fins al punt de patir un coma diabètic.
Mentre els pares de Sugar i un grup de les seves millors amigues esperen que surti del coma, uns i altres comparteixen records de les aventures viscudes per Sugar des dels set anys.
Finalment, Sugar, surt del coma per tornar a ser la mateixa noia alegre de sempre... i ara és el noi el que li demana per sortir. Així serà!

IMPACTE
Com a compositor del segle XXI, crec que l'òpera també ha d'estar al servei de la vida. La primera òpera que vaig escriure seguint aquesta premissa la vaig estrenar el 1997; en aquella ocasió trastorns de l'alimentació i es titula "Aprima't en 3 dies". Per la meva gran satisfacció, un grup de psicòlegs em va demanar permís per utilitzar una de les àries d'aquesta òpera (Lettre a mon père) en les sessions de teràpia amb els seus pacients bulímics. La straordinaria vita di Sugar Blood pot tenir un paper similar per a la causa de la diabetis infantil, i per a mi és una satisfacció enorme estar creant una òpera dolça sense sucre per alimentar el coneixement i la consciència social d'una malaltia silenciosa i silenciada.

Compartir

Escribe un comentario